Çfarë është kreatinina?

18

Kreatinina është një substancë e mbeturinave. Trupi i njeriut është një makinë e vërtetë dhe, si e tillë, kërkon karburantin e duhur për të funksionuar sa më mirë, shkruan melarossa.it.

Kjo molekulë nuk është gjë tjetër veçse një aminoacid që përmbahet në shumë ushqime dhe të cilin trupi e merr nga ushqimi dhe e drejton te muskujt, pasi e lidh me një grup fosfati.

Në fakt, kjo lidhje me energji të lartë i lejon muskulit të ketë një rezervë për t’u përdorur gjatë aktivitetit fizik të përditshëm.

Është e qartë se pasi të shfrytëzohet, molekula bëhet mbetje (katabolit) dhe quhet kreatininë. Kjo dërgohet në gjak dhe filtrohet në veshka, për t’u eliminuar në urinë.

Prandaj, njohja e niveleve të kreatininës, si dhe aftësia e veshkave për ta filtruar atë nga gjaku, ju lejon të vlerësoni funksionin e veshkave.

Megjithatë, ka sëmundje që mund të ndryshojnë kreatinineminë (d.m.th. përqendrimi i kreatininës në gjak) dhe ushqimi luan një rol shumë të rëndësishëm në ruajtjen e këtyre vlerave brenda kufijve normalë (afërsisht midis 0,51 dhe 1,17 mg/dL).

Normalisht, kreatinina matet për të monitoruar shëndetin e veshkave. Kjo ndodh normalisht ose tek ata njerëz që vuajnë nga sëmundjet e veshkave (për shembull ata që janë në dializë). Në këtë mënyrë, ne mund të kuptojmë funksionalitetin e këtyre organeve.

Duhet shtuar se matja e kreatininës në serum (së bashku me moshën dhe gjininë) është e dobishme për të vlerësuar nëse ka dëshmi të dëmtimit të veshkave.

Për më tepër, kreatinina (si kreatininemia dhe kreatinuria) ndikohen jo vetëm nga mosha dhe gjinia, por edhe nga pesha dhe masa e muskujve të subjektit.

/ata.gov.al