Disa këshilla për të qenë prind i mirë

331

Maria Montessori është një nga të paktat pedagoge që ka ndihmuar në revolucionarizimin e mënyrës së rritjes së fëmijëve gjatë shekullit 20. Ajo ishte e njohur për formulimin e këshillave të shkurtra dhe me ndikim për prindërit

 • Fëmijët mësojnë nga ambienti që i rrethon.
 • Nëse një fëmijë kritikohet vazhdimisht, ai mëson të ndëshkojë të tjerët.
 • Nëse fëmija lavdërohet shpesh, ai mëson të vlerësojë të tjerët.
 • Nëse kundrejt fëmijëve  tregoheni armiqësor, ai mëson të luftojë.
 • Nëse jeni të ndershëm me fëmijën, ai mëson kuptimin e drejtësisë.
 • Nëse e perqeshni fëmijën, ai bëhet i ndrojtur.
 • Nëse një fëmijë ndihet i mbrojtur dhe i sigurtë, ata mësojnë të kenë besim  tek njerëzit.
 • Nëse e bëni fëmijën të ndihet i turpëruar, ai do mësojë të ndihet gjithmonë fajtorë.
 • Nëse fëmija inkurajohet herë pas here, ai do të mësojë të ketë vetëvlerësim.
 • Nëse e pëlqeni i femijen, ai do mësoje durimin.
 • Nëse fëmijës i jepni mbështetje, ai do mësojë të ketë besim në vete.
 • Nëse fëmija jeton në një atmosferë miqësie dhe ndihet i dobishëm, ai do mësoje si të gjejë dashurinë.
 • Kurrë mos flisni  keq për një fëmijë, as në pranine e tyre, as pas shpine.
 • Përqëndrohuni në kultivimin e më të mirës në një fëmije. Në këtë mënyrë s’do kete vend për keq brenda tij.
 • Gjithmonë dëgjojeni dhe përgjigjuni pyetjeve të fëmijëve apo kërkesave që ju bëjnë.
 • Respektojeni femijën, edhe kur bëjne gabime. Ai do jetë i aftë ta korrigjoje gabimin sa më shpejt të jetë e mundur.