Njihuni me “qytetin më të zgjuar” në botë

77

Është zyrtare: Singapori është qyteti më i zgjuar në botë. Kjo sipas një studimi të ri të botuar nga shkolla zvicerane e biznesit IMD dhe Universiteti i Teknologjisë dhe Dizajnit në Singapor, i cili shikoi sesi qytetet po miratojnë teknologjitë dixhitale dhe përmirësojnë jetën e njerëzve që jetojnë atje.

Cili është një qytet i zgjuar?

Duke parë aspekte të tilla si siguria publike, lëvizshmëria, qeverisja dhe shëndeti, indeksi mati performancën e qyteteve në ruajtjen e hapësirave të gjelbërta, përmirësimin e institucioneve ekzistuese lokale dhe dixhitalizimin e qasjes në punësim, të gjitha duke ruajtur sigurinë e qytetarëve të tyre.

Ndërsa nuk ka një përcaktim universal për termin “qytet i zgjuar”, është një koncept që u krijua me ardhjen e internetit. Qytetet e zgjuara janë të përkushtuara për të përmirësuar sigurimin dhe zhvillimin e shërbimeve urbane përmes përdorimit të teknologjisë dixhitale.

Këtu janë tre mënyra se Singapori është më i zgjuar se qyteti mesatar.

  1. Qytetarët e shëndetshëm nënkuptojnë qytete më të shëndetshme.

Se si udhëheqësit e një qyteti formojnë të ardhmen e kujdesit shëndetësor, në fund të fundit do të përcaktohet edhe prosperiteti i vetë qytetit dhe i qytetarëve të tij. Një ekosistem i kujdesit shëndetësor që feston mësimin e vazhdueshëm dhe inovacionin, ndërton komunitete dhe ofron kujdes të besueshëm është thelbësor.

Në Singapor, një shembull kryesor i kësaj është zhvillimi i ‘Healthcity Novena’ – një masterplan për shëndetin e përqendruar në komunitet, në të cilin ekzistojnë infrastrukturë të tillë si vendkalimet e këmbësorëve, parqet e makinave nëntokësore dhe hapësirat e gjelbërta në natyrë për të plotësuar dhe zbutur përvojën qytetarëve-pacient.

  1. Një banesë e dhuruar me zemër kthehet në një shtëpi.

Bordi i Zhvillimit të Strehimit në Singapor u ofron të gjithë qytetarëve qasje në banesa publike falas. Për më tepër, udhëheqësit e vendit kanë krijuar banesa publike që është më shumë sesa një hapësirë ​​apartamentesh; ai gjithashtu shtrihet në zona më të mëdha të komunitetit që integrojnë jetesën, qëndrueshmërinë dhe rritjen.

Më shumë se 80% e popullsisë së vendit jeton në banesa publike, që do të thotë se sigurimi dhe administrimi i banesave është thelbësor për identitetin dhe karakterin e një qyteti të larmishëm si Singapori. Udhëheqja e vendit nuk është vetëm integrim i parimeve thelbësore të bujarisë së komunitetit, ndërtimit të lidhjeve familjare dhe harmonisë racore, por gjithashtu duhet të marrë parasysh faktorët pragmatikë të nevojshëm për strehimin gjithëpërfshirës, ​​siç janë planifikimi financiar, alokimi dhe sigurimi.

  1. Lëvizshmëria është një përvojë e përbashkët në bashkësi.

Transporti përcakton pjesën më të madhe të cilësisë së jetës për banorët në një qytet të zgjuar. Në fund të tetorit, Autoriteti i Transitit të Tokës së qytetit zgjeroi një zonë pilot për automjete autonome (për të mbuluar tërë Singaporin perëndimor. Drejtuesit e qytetit kanë kuptuar që për të ndërtuar një forcë punëtore dhe qytetarie elastike, lëvizshmëria duhet të jetë e dizajnuar në atë mënyrë që jo vetëm të mbulojë kilometrin e fundit të një udhëtimi, por edhe që lejon të gjithë të marrin pjesë në atë që qyteti ka për të ofruar.

Burimi: World Economic Forum