Zbulohet PrEP, ilaçi që parandalon HIV-in

5

Një medikament që ndalon HIV-in nga infektimi i trupit është dëshmuar të jetë një trajtim parandalues ​​shumë efektiv, ka konfirmuar një studim, sipas BBC.

Gjetjet e studimeve mbi 24 000 njerëz që e morën atë nëpër Angli u përshkruan si “siguruese”.

Mijëra njerëz tashmë po marrin PrEP përmes klinikave.

Organizata bamirëse për HIV-in ”Terrence Higgins Trust” dëshiron qasje më të lehtë në këtë ilaç, pasi shumë njerëz, përfshirë gratë, nuk e dinë se ekziston.

Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar (UKHSA), e cila kreu studimin tha se ”ishte studimi më i madh ndonjëherë në botën reale në llojin e vet”.

Financuar nga NHS England, ai u krye në 157 klinika të shëndetit seksual në të gjithë Anglinë midis tetorit 2017 dhe korrikut 2020.

Studimi zbuloi përdorimin e PrEP, i njohur gjithashtu si profilaksia para ekspozimit zvogëloi shanset për t’u prekur nga HIV me rreth 86% kur përdoret në jetën e përditshme.

Studimet klinike kanë sugjeruar që ilaçi është 99% efektiv.

“Ky studim ka demonstruar më tej efektivitetin e PrEP në parandalimin e transmetimit të HIV-it dhe demonstroi, për herë të parë, efektin mbrojtës të raportuar nga studimet e mëparshme, por në në shkallë të gjerë dhe të ofruara përmes shërbimeve rutinë të shëndetit seksual në Angli”, theksoi John Saunders, autor i studimit.

/ata.gov.al