Çfarë janë panelet anti-diellore?! Energji elektrike edhe gjatë natës

65

Po sikur panelet diellore të gjeneronin energji elektrike edhe gjatë natës, pa pasur nevojë për dritë? Do të duket si një paradoks, por një ekip studiuesish nga Universiteti i Kalifornisë në Davis sapo e ka realizuar këtë. Në fakt, ata kanë arritur të hartojnë një prototip paneli anti-diellor, cili funksionon saktësisht në një mënyrë të kundërt me një panel diellor tradicional, duke arritur të jetë në gjendje të gjenerojë sasi të vogla energjie edhe gjatë natës. Studimi sapo është publikuar në faqet e Acs Photonics.

Ekipi i studiuesve, i udhëhequr nga Jeremy Munday, nga departamenti i inxhinierisë elektrike dhe kompjuterike të universitetit, ka zhvilluar një prototip paneli anti-diellor të aftë të gjenerojë 500 vat energji për metër katror gjatë natës. Më konkretisht kjo sasi është e barabartë me rreth një të katërtën e asaj që prodhohet gjatë ditës nga një panel diellor normal.

Por si funksionon? Procesi është i ngjashëm me atë që ndjek një panel normal fotovoltaik, por në këtë rast ndodh thjesht e kundërta. Sipas vetive të fizikës, një objekt i nxehtë në lidhje me mjedisin rrethues rrezaton nxehtësi si drita infra të kuqe, ndërsa një qelizë fotovoltaike, e cila është e ftohtë në krahasim me Diellin thith dritën. Në praktikë, ne e dimë se panelet diellore janë të ftohta kur krahasohen me diellin, kjo është arsyeja pse ata thithin rrezet e diellit, të cilat më pas shndërrohen në energji. Hapësira, nga ana tjetër, është shumë e ftohtë dhe nëse keni një objekt relativisht të nxehtë të drejtuar nga qielli, atëherë ai do të rrezatojë nxehtësi drejt Hapësirës, ​​siç është drita infra të kuqe, duke lejuar gjithashtu në këtë rast gjenerimin e energjisë. “Energjia termike nga Dielli në Tokë merret gjatë ditës nga një panel diellor, i cili e shndërron atë në energji elektrike,” shpjegon ai për Inverse Munday. “Ajo që bën pajisja e re e natës është shumë e ngjashme, por tani trupi i nxehtë është Toka dhe Hapësira është trupi i ftohtë”.

Për të gjeneruar energji elektrike, ndryshe nga qeliza fotovoltaike e përdorur në një panel diellor, studiuesit përdorën qelizën termo-radioaktive në pajisjen e re, e cila gjeneron energji duke rrezatuar nxehtësi në mjedisin përreth. “Një qelizë diellore normale gjeneron energji duke thithur dritën, duke gjeneruar një tension dhe rrjedhë të rrymës,” shpjegon autori. “Në këto pajisje të reja, megjithatë, drita lëshohet dhe rryma dhe voltazhi shkojnë në drejtim të kundërt, por energjia vazhdon të prodhohet”.