Gabriel Attal kryeministri i ri i vendit

0

Presidenti Emmanuel Macron ka emëruar ish-ministrin 34-vjeçar të Arsimit, Gabriel Attal si kryeministër të ri të Francës, njoftoi sot Pallati Élysée, pasi qeveria qendrore e Elisabeth Borne dha dorëheqjen një ditë më parë.

Macron është i etur për të riorganizuar qeverinë pas vështirësive të fundit në miratimin e ligjit të ri të migracionit.

Zgjedhjet për Parlamentin Evropian janë planifikuar për në pranverë dhe Franca po organizon Lojërat Olimpike dhe Paraolimpike në verë.

Attal është një drejtues politik që njihej nga francezët si zëdhënës i qeverisë.

Së fundmi ai drejtoi Ministrinë e Arsimit.

Tani, në moshën 34-vjeçare, ai do të bëhet kryeministri më i ri në historinë moderne të Francës.

Attal konsiderohet të jetë shumë popullor dhe ka një reputacion për të qenë në gjendje të diskutojë çështje me përfaqësues nga kampet e tjera politike.

Macron gjithashtu mund të përputhet me Attalin më mirë se Borne për sa i përket llojit, natyra dinamike e Attalit dhe karriera e tij u kujtojnë vëzhguesve presidentin.

Në Francë, kryeministri ka një rol vartës ndaj presidentit, i cili ka kompetenca të rëndësishme të ngjashme me ato të presidentit amerikan.

Disa ekspertë madje e quajnë sistemin francez një “monarki presidenciale”.

Presidenti përcakton linjat e përgjithshme të politikës së brendshme dhe të jashtme, të cilat kryeministri dhe qeveria i ndjekin përgjithësisht.

Për Macron, emërimi i Attal dhe riorganizimi i kabinetit ka të bëjë me ecjen përpara.

Që nga zgjedhjet parlamentare të vitit 2022, kampi i tij nuk ka më një shumicë absolute në Asamblenë Kombëtare dhe mbështetet në votat e opozitës.

Macron tashmë e shtyu reformën shumë të diskutueshme të pensioneve vitin e kaluar pa një votim përfundimtar në dhomë. Me ligjin e ri të imigracionit, qeveria bëri lëshime kaq masive për republikanët konservatorë në dhjetor, saqë ligjvënësit nga radhët e vetë qeverisë votuan kundër ligjit dhe kampi kërcënoi të shpërbëhej.

Megjithatë, një shkallë minimale e stabilitetit është e rëndësishme për Macron tani, pasi ai përballet me sfida të mëdha në muajt e ardhshëm.

Nacionalistët e krahut të djathtë të Marine Le Pen po kërcënojnë të kalojnë ndjeshëm kandidatët nga kampi i tij politik në zgjedhjet evropiane në qershor.

Përveç kësaj, duhet të organizohet ngjarja kryesore e Lojërave Olimpike dhe Paraolimpike në Paris në verë, ku Franca dëshiron të paraqesë anën e saj më të mirë.

Pritet që ekipi qeveritar i Attal të prezantohet në ditët në vijim.

/ata.gov.al