Ngjyrat në semafor, a e dini si lindi ideja?

46

Në të gjithë vendin, semaforët ndihmojnë në ruajtjen e rendit duke sinjalizuar kur është koha për të ndaluar (e kuqe), ngadalësuar (e verdhë) ose vazhdoni lëvizjen (e gjelbër).

Sipas ueb-faqes Mental Floss, semaforët burojnë nga sistemet hekurudhore që nga fillimi i shekullit të 19-të. Inxhinierëve të trenit u duhej një mënyrë për të ditur kur të ndalonin lokomotivat dhe kur të ngadalësohej.

E kuqja u zgjodh për komandën “ndalo”, pasi që shumica e njerëzve e lidhin atë me diçka potencialisht të rrezikshme ose serioze. Më e rëndësishmja, e kuqja ka gjatësinë e valës më të gjatë në spektrin e ngjyrave dhe mund të shihet nga distanca më të gjata, duke u dhënë mundësi shoferëve të fillojnë që frenimi herët.

Drita e bardhë u përdor për të lejuar trenin të shkonte, dhe drita e gjelbër tregonte kujdes.

Për shkak se të dy llambat kishin një filtër me ngjyra, do të kishte konfuzion nëse njëra prej lenteve binte, duke zbuluar dritën e bardhë. Për shembull, nëse filtri i kuq ishte i dëmtuar, shoferi do të shihte një dritë të bardhë dhe do të mendonte se ishte e sigurt për të shkuar, dhe në të vërtetë nuk ishte ashtu. Për të shmangur këtë problem, e bardha u eliminua, e verdha tregoi kujdes, dhe jeshile tregoi se ishte e sigurt për të kaluar.

Kur sistemi “shpërthen”

Drita e parë e trafikut u vendos në të vërtetë në Londër në 1868. Ishte një sistem llambë gazi, kështu që nuk kaloi shumë kohë para se të shpërthente gjithçka. Kur Ford Model T u prezantua në vitin 1913, pati më shumë se 4,000 viktima në rrugë, kryesisht për shkak të ndeshjeve nëpër udhëkryqe.

Vetëm deri në vitin 1920 kur një oficer i policisë në Detroit i quajtur William Pots propozoi një sistem me tre ngjyra – të kuqe, të verdhë dhe të gjelbër. Për shkak se të njëjtat ngjyra nuk u përdorën kudo, Shtetet e Bashkuara i bënë të kuqe, të verdhë dhe jeshile të detyrueshme në vitin 1935.