Si ta mësoni trurin tuaj të përqendrohet?

37

Aftësia për t’u përqëndruar në diçka në mjedisin tuaj dhe për të drejtuar përpjekjen mendore drejt tij është thelbësore për të mësuar gjëra të reja, për të arritur qëllime dhe për të kryer mirë në një larmi situatash. Pavarësisht nëse po përpiqeni të përfundoni një raport në punë ose të garoni në një maratonë, aftësia juaj për t’u përqëndruar mund të nënkuptojë ndryshimin midis suksesit dhe dështimit.

Këtu janë disa këshilla që mund t’ju ndihmojnë të zhvilloni përqendrim mendor:

1.Filloni duke vlerësuar fokusin tuaj mendor

Para se të filloni të punoni drejt përmirësimit të përqendrimit tuaj mendor, ju mund të dëshironi të filloni duke vlerësuar se sa i fortë është fokusi juaj mendor në momentin aktual.

Përqendrimi juaj është i mirë nëse …
Ju e keni të lehtë të qëndroni vigjilent, Ju vendosni qëllime dhe i ndani detyrat në pjesë më të vogla, Ju bëni pushime të shkurtra, pastaj ktheheni në punë.

Nevojat për fokusin tuaj që të forcohet nëse…
Ju ëndërroni rregullisht, Ju nuk mund të akordoni shpërqendrimet, Ju humbni gjurmët e përparimit tuaj.

Nëse grupi i parë i deklaratave duket më shumë stili juaj, atëherë me siguri tashmë keni aftësi mjaft të mira të përqendrimit, por mund të jeni edhe më të fortë me një praktikë të vogël.

Nëse identifikoni më shumë me grupin e dytë të deklaratave, atëherë ndoshta do të duhet të punoni në fokusin tuaj mendor mjaft. Mund të zgjasë ca kohë, por praktikimi i disa zakoneve të mira dhe të qenit i ndërgjegjshëm për shpërqendrimin tuaj mund të ju ndihmojë.

Eliminimi i shpërqendrimeve

Mund të duket e qartë, njerëzit shpesh nënvlerësojnë se sa shumë shpërqendrime i pengojnë ata të përqëndrohen në detyrën në fjalë. Ndërhyrje të tilla mund të vijnë në formën e një radio që ndizet në sfond ose mbase një bashkëpuntor i bezdisshëm që bie vazhdimisht nga kabina juaj për të biseduar.

Minimizimi i këtyre burimeve të shpërqendrimit shpesh tingëllon më lehtë sesa është në të vërtetë. Ndërsa mund të jetë aq e thjeshtë sa fikja e televizionit ose radios, mund ta keni shumë më sfiduese të merreni me një bashkëpuntor ndërprerës, bashkëshort, fëmijë ose shok të dhomës.

Përqendrohuni në një gjë

Mendoni për vëmendjen tuaj si një qendër të vëmendjes. Nëse shkëlqeni atë qendër të vëmendjes në një zonë të veçantë, mund t’i shihni gjërat shumë qartë. Nëse do të provonit të përhapni të njëjtën sasi drite në një dhomë të madhe të errët, mund të shikoni skicat e hijshme.

Një pjesë e përmirësimit të fokusit tuaj mendor ka të bëjë me shfrytëzimin më të madh të burimeve që keni në dispozicion. Ndaloni shumë detyrat dhe përkundrazi kushtojini vëmendjen tuaj të plotë një gjëje në një kohë.

Jetoni momentin

Ky nocion i të qenit i pranishëm është gjithashtu thelbësor për të rikuperuar fokusin tuaj mendor.

Mund të zgjasë ca kohë por të punosh për të mësuar të jetosh vërtet në moment. Ju nuk mund të ndryshoni të kaluarën dhe e ardhmja nuk ka ndodhur ende, por ajo që bëni sot mund t’ju ndihmojë të shmangni përsëritjen e gabimeve të së kaluarës dhe të hapni një rrugë për një të ardhme më të suksesshme.

Provoni të bëni një pushim të shkurtër

Shpjegimet tradicionale në psikologji kanë sugjeruar që kjo është për shkak të burimeve të vëmendjes që janë varfëruar, por disa studiues besojnë se ka të bëjë më shumë me tendencën e trurit për të injoruar burimet e stimulimit të vazhdueshëm.

Studiuesit kanë zbuluar që madje edhe marrja e pushimeve shumë të shkurtra duke zhvendosur vëmendjen tuaj diku tjetër mund të përmirësojë ndjeshëm fokusin mendor.

Shpërndaje me një mik që ka nevojë për këto këshilla!