Vizite ne Muzete e Vatikanit

374

Muzete i Vatikanit, ndodhen paralel  me hyrjen kryesore te sheshit te Shen Pjetrit rreth 15 min distance ne kembe. Bileat standarte kushton 16 euro, nese do te shmangesh rrallen do paguash 2-3 fish ose mund ta pronotosh online dite me para.

Interesante eshte qe ne muzeun e Vatikanit mund te shikosh nga mumjet e Egjiptit deri tek veprat e artit modern me tapa cocacola. Kuptohet qe pjesa me e madhe dhe e vecante jane afresket dhe muralet e dhomave dhe salloneve te medha te Papeve.
Vepra artistke te krijuar nder shekuj ku spikasin ato qe njihen si dhomat e Raphaelos, njihen me kete emer sepse jane piktuar nga ai vete ku ne mes tyre ndodhet edhe nje nga kryeprat e tij, Shkolla e Athines, nje faqe muri komplet mbi 30m2 pikture ne qender te seciles eshte Aristoteli dhe Platoni, njeri me doren lart dhe tjetri me doren poshte duke simbolizar edhe teorite filozofike te cilat ata perfaqesojne.

Gjithe levizjet ne muze qe jane afersisht 3-4 ore nese ecen pa u ndal, perfundojne tek Capella Sistina qe eshte edhe kryevepra e Michael Angelo.

Cappella Sistina, e cila e merr emrin nga Papa i 16, te duket sikur ska lene histori te bibles pa e pikturuar dhe ku ne qender eshte Zoti dhe Adami qe per shkak te mekatit te Adamit qendrojne te ndare.

 

 

Vatican. Галерея карт

 

 

muzete e vatikanit
Muzete e vatikanit – hartat

 

IMG_4160

Shkolla e Athines
Shkolla e Athines

 

Cappela Sistina
Cappela Sistina

IMG_4165

 

 

IMG_4190

 

 

IMG_4191

Apostulli Pjeter duke u kryqezuar me koke poshte
Apostulli Pjeter duke u kryqezuar me koke poshte

 

IMG_4193

 

Rome_Sistine_Chapel_01