Vlerat e jashtëzakonshme të lakrës së kuqe

83

Ekzistojnë mbi 300 lloje të lakrave, që rriten në vende të ndryshme. Ne mesin e tyre, ne vendin tonë zakonisht rritet lakra e kuqe, e cila ka marrë ngjyrën e kuqe nga një përbërës i quajtur- anthocyanin. Kjo lloj lakre është e ngjashme me llojet e tjera, vetëm se ka disa vlera ushqyese më shumë se llojet e tjera.

Lakra e kuqe, përpos që është shumë e shijshme dhe mund të përdoret për sallata të ndryshme, ajo ka një sasi të lartë të komponentëve ushqyes duke përfshirë këtu vitamina, minerale dhe fibra.

Lakra përmban vitaminën A, e cila njihet si retinol dhe njihet për parandalimin e problemeve të syrit. Gjithashtu kjo perime përmban edhe vitaminën C, që ka një rol të madh në krijimin e kolagjenit dhe parandalimin e plakjes së parakohshme. Prania e vitaminës K ja shton vlerat ushqyese lakrës edhe më shumë.

Gjithsesi, një nga përfitimet më të rëndësishme të lakrës është shërimi i ulcerave të barkut. Për shkak të vetive antiinflamatore dhe antivirale, lakra ka një rol shumë të rëndësishëm edhe në luftimin e infeksioneve dhe inflamacioneve.

Disa nga përfitimet e tjera të lakrës janë: mund të parandalojë kancerin e zorrëve, përmban shumë hekur, ka veti antiinflamatore dhe përmban një sasi të lartë të vitaminave.