Dobitë e mbajtjes së një ditari

11
Në të kaluarën, shumë njerëz mbanin ditar personal, ku regjistronin ngjarjet e ditës dhe vëzhgimet e tyre. Pa ditaristët si Anne Frank dhe Samuel Pepys, ne nuk do të dinim shumë për anën personale të historisë sonë. Megjithëse njerëzit në ditët e sotme shumë pak prej nesh shkruajnë në një ditar dhe shkruajnë përvojat tona. Po cilat janë dobitë e një ditari?

1.Mendimet e organizuara.
Ditarët na ndihmojnë të organizojmë mendimet tona dhe t’i bëjmë ato të kuptueshme. Ju mund të regjistroni ngjarje të përditshme, mendime dhe ndjenja për përvoja ose opinione të caktuara. Udhëtimi ju lejon të etiketoni dhe arkivoni shënimet tuaja të ditarit.

2. Përmirëson të shkruarën.
Nëse dëshironi të praktikoni ose përmirësoni shkrimin tuaj, gjëja më e mirë për të bërë është të filloni një ditar. Ju mund të mos keni temën e përsosur. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të filloni të shkruani mendimet tuaja. Sa më shumë të shkruani, aq më shumë përmirësohet shkrimi juaj.
3. Vendosja dhe arritja e  qëllimeve.
Një ditar është një vend i mirë për të shkruar qëllimet, ambiciet, aspiratat dhe rezolutat tuaja për vitin e ri. Duke i mbajtur ato në një ditar, ju mund të monitoroni përparimin tuaj dhe të ndiheni të motivuar për të vazhduar të përqendroheni në arritjen tuaj të ardhshme!
4.Regjistron idetë në lëvizje.
Përfitimet e mbajtjes së një ditari është se ju mund të regjistroni të gjitha idetë tuaja në një vend në çdo kohë dhe në çdo vend. Sa herë që ju vjen në mendje një ide, mund ta shkruani në ditarin tuaj. Më pas mund t’i rishikoni këto ide më vonë për të kërkuar lidhje të reja, për të krijuar përfundime apo edhe për të marrë një ide të re!
5. Lehtëson stresin.
Shkrimi i ndjenjave tuaja ju ndihmon t’i “hiqni nga mendja” ankthet, zhgënjimet dhe dhimbjet tuaja dhe t’i hidhni ato në ditar. Kjo mund t’iu ndihmojë të zvogëloni dhe çlironi çdo stres që keni akumuluar. Në përgjithësi, të shprehesh veten në një ditar është një mënyrë e mirë për të çliruar çdo tension që ju pengon të ndiheni të lumtur.
6. I lejon vetes të reflektoni.
Ditari është një mënyrë e mirë për të na ndihmuar të ndalemi, të bëjmë një hap prapa dhe të reflektojmë për veten tonë. Reflektimi ditor mund të bëhet edhe natën para gjumit. Ne mund të shohim prapa në jetën tonë në një ditar dhe të mendojmë se si kemi ndryshuar dhe çfarë mund të bëjmë për të përmirësuar veten.
7. Rrit kujtesën.
Truri juaj ka të ngjarë të ruajë informacionin që keni shkruar në ditarin tuaj. Truri juaj do të krijojë lidhje më të forta me informacionin që keni mësuar pasi t’i shkruani ato në një ditar, duke e bërë më të lehtë për ju që t’i kujtoni në të ardhmen!
8. Frymëzon kreativitetin.
Shkrimi i një ditari është një mënyrë e shkëlqyer për të çliruar krijimtarinë tuaj. Të gjithë kanë potencialin për të qenë kreativ, vetëm se shumica prej nesh nuk e kanë zbuluar ende. Ditari juaj është vendi më i mirë për të filluar të eksploroni krijimtarinë tuaj të brendshme. Shkruani çdo gjë që ju vjen në mendje. Lërini imagjinatën tuaj të lirë dhe regjistrojeni gjatë gjithë rrugëtimit.
/businessmag.al