“Le Monde” reportazh alpeve shqiptare

4

Media franceze “Le Monde” i ka kushtuar një reportazh Shqipërisë turistike, ku këtë herë është fokusuar në Alpet shqiptare duke e cilësuar si “një parajsë e vogël e gjelbër për alpinistët që kërkojnë shtigje që nuk janë as shumë të rrahura dhe as shumë të shtrenjta të Thethit dhe Valbonës”.

Në reportazhin e “Le Monde” theksohet koha e komunizmit dhe mbylljes së vendit por dhe rikthimi i Shqipërisë si një vend turistik që shpreson të zëvendësojë Kroacinë pas pak vitesh dhe të kthehet në një “parajsë ballkanike”.

“Pikat e forta për këtë? Një kryeqytet që është ofruar për të ngjyrosur dhe shumëfishuar veprat e artit të rrugës, qytetet kulturore të jugut, plazhet e Adriatikut dhe malet që ofrojnë mundësi të mrekullueshme për ecje”, thuhet në reportazhin e “Le Monde”.

Thethi dhe Parku Kombëtar i Valbonës janë cilësuar si mrekulli të natyrës mes Alpeve shqiptare, të cilët vizitohen nga alpinistë që vijnë nga kudo, evropianë, indianë dhe amerikanë.

“Maja e Jezerces, 2694 metra, është maja më e lartë dhe është një destinacion gjithnjë e më i popullarizuar nga të apasionuarit pas ecjes dhe të tërhequr nga bukuria e peizazheve. Lugina e Valbonës, një park kombëtar 8000 hektarësh, është më i vizituari nga këto rajone. Nga Valbona arrihet në fshatin alpin më të mirë të ruajtur në rajon: Thethin. Ngjitja në qafën e Valbonës (1759 m) është e gjatë. Është fillimi i vjeshtës. E kuqja e ahut flakëron, duke i dhënë ngjitjes një ajër të verës indiane. Shtegu ngjitet midis pemëve të arrave, gështenjave, mollëve të egra dhe një shumëllojshmëri bredhash shumë e përhapur në Evropën Lindore. Boronicat, luleshtrydhet e egra dhe shegët rriten në anë të rrugës”, thuhet në reportazh.

/businessmag.al