Pse makinat elektrike janë më të leverdisshme se makinat e tjera

41

Ekspertët e Inovacionit dhe Teknologjisë në Energji krahasuan koston e posedimit të një makine elektrike dhe një makine me një motor me djegie të brendshme. Edhe pse kushtojnë më shumë, në planin afatgjatë, automjetet elektrike janë më fitimprurëse kur merrni parasysh pagesat mujore, mirëmbajtjen, sigurimin dhe karburantin.

Studiuesit analizuan koston e pronësisë së gjashtë markave të njohura të makinave elektrike nga Hyundai, Ford, Kia, Volvo dhe Nissan.

Çdo model u krahasua me një automjet ekuivalent me motor me djegie të brendshme të së njëjtës markë. Studiuesit modeluan shpenzimet në të 50 shtetet e SHBA-së, duke marrë parasysh kreditë e taksave federale dhe kostot e shërbimit.

Doli se, për shembull, kursimet vjetore nga zotërimi i makinave elektrike Hyundai varionin nga 800 dollarë në 1,400 dollarë.

Ekspertët vunë në dukje se përfitimet e posedimit të një makine elektrike bëhen më të dukshme pasi pronari i makinës shlyen plotësisht kredinë e makinës. Në këtë rast, një makinë elektrike kushton 1500-3000 dollarë më pak se një makinë e krahasueshme me karburant.

Ekspertët e intervistuar më parë nga Reuters thanë se karikimi inteligjent do të ndihmojë në kursimin e energjisë nga automjetet elektrike