Si ta ktheni dështimin në bekim! 5 gjërat që mund të mësoni prej tij

29

Dështimi mund të jetë jashtëzakonisht i dhimbshëm. Të mos arrish një qëllim ose të humbësh një objektiv mund të jetë një goditje e madhe për besimin tënd. Sidoqoftë, një pengesë nuk do të thotë që ju jeni një person me të meta ose i paaftë. Thjesht do të thotë që ju duhet të provoni një qasje të re. Njerëzit më të suksesshëm nuk janë ata që nuk kanë dështuar, por ata që dështuan, mësuan nga përvoja dhe vazhduan më tej. Më poshtë do të gjeni 5 gjëra të rëndësishme që mund të mësoni nga dështimi:

  1. Dështimi ndërton karakterin

Ballafaqimi me dështimin ju detyron të tregoni rezistencë, të përballeni me fakte të pakëndshme dhe të jeni të sinqertë me veten tuaj. Këto janë të gjitha fakte të shkëlqyera për të mësuar dhe do t’ju shërbejnë mirë në jetën tuaj profesionale dhe personale. Sa më shumë të dështoni dhe aq më shpesh të përshtateni me rrethanat në ndryshim, aq më i fortë do të bëheni. Përvoja juaj do t’ju lejojë gjithashtu të mbështesni njerëz të tjerë që kanë nevojë për inkurajim pas një pengese.

  1. Dështimi mund të hap dyert për qëllime dhe mundësi të reja

Me siguri keni dëgjuar thënien e vjetër “Kur të mbyllet njëra derë, hapet një tjetër.” Dështimet tuaja mund t’ju ndihmojnë të gjeni rrugë të reja në karrierë, miqësi të reja dhe madje edhe marrëdhënie të reja romantike. Për shembull, ju mund të braktisni një kurs universitar pasi të keni dështuar në provimet tuaja, por më vonë zgjidhni një kurs që dëshmon një përshtatje shumë më të mirë për personin tuaj. Shumë njerëz e kanë të vështirë të pajtohen me një marrëdhënie të dështuar, por më vonë të gjejnë dikë që është një përputhje shumë më e mirë me karakterin e tyre. Kini besim se, me kalimin e kohës, dështimi juaj do të përfaqësojë një pikë kthese që do t’ju afrojë një hap më afër lumturisë.

  1. Mosmiratimi ose kritika e njerëzve të tjerë nuk është e nevojshme të nguliten tek ju

Disa njerëz janë të shpejtë për të kritikuar ata që dështojnë, ose sepse u mungon empatia ose sepse ulja e të tjerëve i bën ata të ndjehen më mirë për veten e tyre. Për fat të mirë, pasi të keni përballuar kritikat në disa raste, ajo fillon të humbasë ndikimin e saj. Do të filloni të kuptoni se është me të vërtetë i rëndësishëm mendimi juaj për veten tuaj. Varet nga ju që të vendosni cilat synime do të ndiqni dhe çfarë drejtimi do të merrni në jetë.

  1. Të gjithë pësojnë dështime, madje edhe ata që duket se e kanë jetën e tyre në formë të përsosur

Megjithëse disa njerëz janë hiper-kritik, pjesa tjetër e tyre pasi të dëgjojnë historinë tuaj mund t’iu tregojnë të tyren e cila ngjason me eksperiencën tuaj. Dëgjimi i të tjerëve, veçanërisht nëse ata kanë vazhduar të kenë sukses, do t’ju ndihmojë të ndiheni më pak të vetmuar. Shkurt, do të mësoni se dështimi është një përvojë e zakonshme njerëzore. Do të mësoni gjithashtu se shumë njerëz janë shumë të mirë në fshehjen e ndjenjave të tyre të vërteta dhe për t’i mbajtur problemet e tyre personale të fshehura mirë. Edhe miqtë tuaj më të afërt mund të mos hapen për përvojat e tyre derisa t’i tregoni atyre për tuajat.

  1. Ndonjëherë, është një ide e mirë të rivlerësoni vlerat tuaja

Kur nuk arrini një objektiv apo standard që keni vendosur për veten, mund të jetë koha të merrni parasysh atë që dëshironi më shumë në jetë, dhe nëse qëllimet tuaja në të vërtetë reflektojnë nevojat tuaja. Ndonjëherë, ne përfshihemi aq shumë në ndjekjen e një qëllimi që nuk ndalemi të kontrollojmë nëse ai përputhet vërtet me planet dhe vlerat tona afatgjata.

Ndërsa lexoni përmes kësaj liste, me siguri keni menduar për disa raste në jetën tuaj, ku mësuat nga gabimet tuaja. Njerëzit e zgjuar ndjehen të qetë me dështimin, sepse e dinë se është një pjesë normale e jetës. Riformuloni qëndrimin tuaj si dhe mund të rivlerësoni gjithashtu gabimet tuaja së bashku me triumfet tuaja.