Zbulimi shkencor, pemët dhe bimët do të gjenerojnë energji elektrike

103

Bimët dhe pemët gjenerojnë energji dhe secila nga gjethet e tyre gjeneron një energji prej 150 voltësh, të mjaftueshme për të aktivizuar 100 llamba LED në të njëjtën kohë, raporton revista shkencore ‘’Advanced Functional Materials’’.

Ato mund të bëhen burime të energjisë elektrike të aksesueshme në mbarë botën, raporton ata.

Zbulimi u bë në Itali, në Qendrën e Robotikës Mikrobike (CMBR) të Institutit Italian të Teknologjisë (IIT) në Pontedera (Pisa).

Në krye të grupit kërkimor janë krijuesit e robotëve të parë të bimëve, Barbara Mazzolai, një nga 25 femrat e shkëlqyera të robotikës në 2015 dhe Fabian Meder.

Studiuesit kanë krijuar gjithashtu një pemë hibride, të bërë nga gjethe natyrore dhe artificiale, e cila mendohet të jetë pioniere e mundshme e pyjeve të ardhshëm e aftë për të gjeneruar energji elektrike nga era.

Karikimi elektrik grumbullohet në sipërfaqen e gjetheve me anë të procesit të quajtur “elektrifikimi i kontaktit”, në të cilin ngarkesat elektrike kalohen nga sipërfaqja në inde të bimëve të brendshme, të cilat, si një kabllo, transportojnë energji elektrike në pjesën tjetër të pemës.

Elektriciteti pastaj transferohet në pjesën e jashtme të pemës duke  u lidhur me një lloj prizë elektrike.

I njëjti mekanizëm mundësoi gjeneratorin e parë të energjisë elektrike, Oleandro Nerum, në të cilin gjethet artificiale, duke prekur ato natyrore, aktivizojnë prodhimin e energjisë elektrike të centralit.