Cili shtet e shpiku futbollin?

17

Anglezët pretendojnë se vendi i tyre është djepi i futbollit. Por ata shkruan vetëm rregullat e para. Futbolli luhej shumë kohë përpara se këta banorë të ishullit të merrnin një stilolaps dhe të përcaktonin saktësisht se si do të luhej.

Është vërtet e vështirë të përcaktohet se cili komb e shpiku futbollin si sport. Përpara se anglezët të vendosnin rregullat moderne, futbolli kishte ekzistuar për shekuj, madje edhe mijëvjeçarë.

Shumë popuj të lashtë praktikonin një lojë shumë të ngjashme me futbollin, por me rregulla të ndryshme dhe me një numër shumë të ndryshëm lojtarësh në një ekip. Lojëra të ngjashme me futbollin luheshin në Amerikën Qendrore, Kinë, Greqi, Japoni, Romë, Amerikën e Jugut… pra, si të përcaktohet se kush e shpiku futbollin? Dhe a duhet t’ia caktojmë futbollin vetëm një kombi?

lajme.al